Wielkanocna inspiracja na dietetyczną sałatkę z jajkiem 🙂
Czego potrzebujesz:
jajko 4 sztuki
szczypiorek 3 łyżki
rzodkiewka 100g – pęczek
marchew 100g – 2 sztuki
migdały płatki 10g
groszek zielony konserwowy 110g
sałata 40g
jogurt naturalny 300g
pieprz czarny 3G
sól 2g
sok z cytryny 10g
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować, ostudzić i pokroić na ósemki, liście sałaty porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, marchew obrać i pokroić w słupki. Jogurt wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę wymieszać z marchewką i groszkiem, wyłożyć na liście sałaty, położyć jaja i polać sosem. Gotowa sałatkę posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Ilość porcji 4. Kaloryczność jednej porcji: 140kcal.