Ten wegetariański pasztet ma świetną konsystencję, bardzo dobrze się kroi. Dobrze smakuje z kromką świeżego chleba oraz warzywami :).
Składniki na jedną keksówkę:
-czerwona soczewica 300g
-ryż brązowy 170g
-siemię lniane 30g
-marchew 300g
-papryka czerwona 150g
-cebula 100g
-sól 15g
-pieprz 5g
-papryka słodka, mielona 5g
-przyprawa curry, mielone 5g
-musztarda delikatna 50g
-ketchup o obniżonej zawartości cukru 40g
-oliwa z oliwek 10g
Sposób przygotowania:
Ryż brązowy oraz siemię zmiel na pył.
Soczewicę opłucz pod zimną wodą. Gotuj w 3 szklankach wody przez 10-15min.
Marchew, paprykę oraz cebulę pokrój drobno. Rozgrzej patelnię z oliwą. Duś warzywa do miękkości (ok 10min).
Ugotowaną soczewicę, warzywa, ryż z siemieniem, przyprawy i musztardę połącz i zmiksuj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę.
Piecz 60 min w 180 stopniach.
*To danie przygotujesz również przy pomocy Thermomix