Jeśli kochasz kurki tak jak ja – ten omlet będziesz powtarzać regularnie w sezonie jesiennym 🙂
Kaloryczność: 220kcal
Składniki potrzebne:
-jaja 2 sztuki
-masło łyżka
-kurki 80g
-natka pietruszki
-czerwona cebula 30g
-sól, pieprz
Jajka wybijamy do miseczki i mieszamy z przypawami. Oczyszczone kurki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy chwilę na rozgrzanym maśle (kurki muszą nabrać ciemniejszego koloru). Następnie zmiejszamy troszkę ogień i dodajemy pokrojoną cebulę- smażymy chwilę razem, aż cebula zmięknie.
Całość zalewamy jajkami. Trzymamy na zmiejszonym ogniu jeszcze 2 minuty (pod przykryciem). Następnie ściągami patelnie z ognia i czekamy jeszcze chwilę aby cały omlet ściął się od nagrzanej wcześniej patelni.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.