Ciasto, które robiłam trzy razy w trakcie ostatnich dwóch tygodni 🙂
Jest proste, małoskładnikowe i pyszne 🙂
Składniki potrzebne:
-2 jaja
-250g jogurtu naturalnego
-150g oleju
-15g soku z cytryny
-300g mąki orkiszowej
-80g erytrolu
-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-400g śliwek
Sposób przygotowania:
- Jajka wymieszać z jogurtem, olejem i sokiem z cytryny (przy pomocy drewnianej łyżki lub trzepaczki)
- Następnie dodać mąkę, erytrol, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszać delikatnie na gładką masę.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma 30 x 24 x 6cm).
- Śliwki umyj, wypestkuj i przekrój na pół, następnie układaj je na wierzchu ciasta skórką do dołu.
- Piecz 55min w 170stopniach.
*Aby obniżyć ładunek glikemiczny posiłku – podaj kawałek ciasta w towarzystwie jogurtu naturalnego/ skyru.