05.09.2023

Kategoria: Bez kategorii

Ciasto, które robiłam trzy razy w trakcie ostatnich dwóch tygodni 🙂

Jest proste, małoskładnikowe i pyszne 🙂


Składniki potrzebne:

-2 jaja
-250g jogurtu naturalnego

-150g oleju

-15g soku z cytryny

-300g mąki orkiszowej

-80g erytrolu

-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/2 łyżeczki sody

-400g śliwek

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wymieszać z jogurtem, olejem i sokiem z cytryny (przy pomocy drewnianej łyżki lub trzepaczki)
  2. Następnie dodać mąkę, erytrol, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszać delikatnie na gładką masę.
  3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma 30 x 24 x 6cm).
  4. Śliwki umyj, wypestkuj i przekrój na pół, następnie układaj je na wierzchu ciasta skórką do dołu.
  5. Piecz 55min w 170stopniach.

*Aby obniżyć ładunek glikemiczny posiłku – podaj kawałek ciasta w towarzystwie jogurtu naturalnego/ skyru.

Malwina Leszczyńska-Berdys - ZnanyLekarz.pl