04.03.2023

Kategoria: Przepisy

Wegańskie, bezglutenowe i bezlaktozowe ciasto z dyni, pachnące cynamonem i orzechami <3

Bardzo proste do wykonania, może stanowić fit alternatywę standardowego, kalorycznego ciasta 🙂

Składniki:

1 dynia (1,5kg)

cynamon (1 łyżeczka)

syrop klonowy (7 łyżek)

płatki jaglane (110g)

banan (1 duża sztuka)

masło orzechowe (1 łyżka)

kakao (1 łyżka)

gorzka czekolada (6 kostek)

orzechy włoskie (garść obranych)

Sposób przygotowania:

– dynię w skórze kroimy na plastry, posypujemy cynamonem i pieczemy w piekarniku (180 stopni) przez pół godziny

– następnie dynię studzimy i blendujemy

– dodajemy syrop klonowy (7 łyżek) oraz cynamon (1 łyżeczkę), ponownie blendujemy na gładki krem

– w osobnej misce łączymy zblendowanego banana, kakao i masło orzechowe – powstały krem łączymy z płatkami jaglanymi

– powstałą masą wykładamy formę do tarty i pieczemy 20min (160st)

– na upieczony spód wylewamy przygotowany krem z dyni

– posypujemy startą czekoladą i pokruszonymi orzechami

– wkładamy do lodówki na całą noc

* jeśli dynia po zblendowaniu jest wodnista, należy odsączyć nadmiar wody przez gazę

Fit ciasto. Dietetyczne ciasto. Ciasto bez laktozy. Ciasto bez glutenu.

Malwina Leszczyńska-Berdys - ZnanyLekarz.pl