Dynia to niskokaloryczne warzywo z dużą zawartością potasu. Posiada delikatną formę błonnika dzięki czemu znajduje zastosowanie przy diecie lekkostrawnej.
Obecnie chyba najbardziej popularną w Polsce potrawą z dyni jest krem :).
Pyszny, rozgrzewający, z dodatkiem imbiru, curry i kurkumy, może stanowić propozycję na obiad lub kolację.
Składniki:
– dynia 200g
– indyk filet 80g
– woda 300g
– cebula 50g (mała sztuka)
– czosnek 1 ząbek
– marchew 50g (1 sztuka)
– przyprawy: imbir, curry, kurkuma, sól, pieprz, chili
– olej rzepakowy 10g (1 łyżka)
– pestki dyni 20g (2 łyżki)
Dynię pokroić w ćwiartki, wyjąć wnętrze z pestkami, następnie pokroić w kostkę. Pierś indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem. Cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę pokroić w plasterki. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, czosnek i indyka, podsmażyć. Doprawić imbirem, curry, kurkumą i chili, następnie dodać pokrojoną marchewkę i dynię i całość zalać wodą, gotować pod przykryciem około 20 – 25 minut. Gotową zupę zblendować i posypać pestkami dyni (można również indyka podsmażyć na osobnej patelni i dodać bez blendowania).
Smacznego 🙂