Miękki piernik, który możesz przygotować przed samymi Świętami – na ostatnią chwilę 😉
Szybki, smaczny i pachnący świętami 😉
Składniki potrzebne:
- 150g marchewki startej na drobnych oczkach
- 200 g mąki orkiszowej
- 125 ml oleju
- 3 jajka
- 100g erytrytolu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika
- skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru
- 10 łyżek mleka 1,5%
Sposób przygotowania:
- Utrzeć jaja z erytrytolem.
- W osobnej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki.
- Do masy jajecznej dodać miód, skórkę pomarańczową i olej.
- Połączyć łyżką powstałą masę z suchymi składnikami.
- Do całości dodać marchew i ponownie wymieszać całość łyżką.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
- Piec ok. 50min w 180stopniach (do suchego patyczka)
- Polewa: czekoladę podzielić na mniejsze cząstki i z dodatkiem mleka rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Piernik udekorować polewą czekoladową (można także orzechami).