04.03.2023

Kategoria: Przepisy

Dynia to niskokaloryczne warzywo z dużą zawartością potasu. Posiada delikatną formę błonnika dzięki czemu znajduje zastosowanie przy diecie lekkostrawnej.

Obecnie chyba najbardziej popularną w Polsce potrawą z dyni jest krem :).

Pyszny, rozgrzewający, z dodatkiem imbiru, curry i kurkumy, może stanowić propozycję na obiad lub kolację.

Składniki:

– dynia  200g

– indyk filet  80g

– woda 300g

– cebula 50g (mała sztuka)

– czosnek 1 ząbek

– marchew 50g (1 sztuka)

– przyprawy: imbir, curry, kurkuma, sól, pieprz, chili

– olej rzepakowy 10g (1 łyżka)

– pestki dyni 20g (2 łyżki)

Dynię pokroić w ćwiartki, wyjąć wnętrze z pestkami, następnie pokroić w kostkę. Pierś indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem. Cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę pokroić w plasterki. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, czosnek i indyka, podsmażyć. Doprawić imbirem, curry, kurkumą i chili, następnie dodać pokrojoną marchewkę i dynię i całość zalać wodą, gotować pod przykryciem około 20 – 25 minut. Gotową zupę zblendować i posypać pestkami dyni (można również indyka podsmażyć na osobnej patelni i dodać bez blendowania).

Smacznego 🙂

Malwina Leszczyńska-Berdys - ZnanyLekarz.pl