15.03.2023

Kategoria: Przepisy

Obiadowa fit propozycja na 艢wi臋ta Wielkanocne 馃檪

馃憠 Spos贸b przygotowania:

鉁旓笍 Zupa krem:

-bulion warzywny 1000ml

-seler korzeniowy 150g

-por 100g

-chrzan 80g

-sok z cytryny 12g

-pieprz czarny 2g

-czosnek 5g

-s贸l 2g

-jajo gotowane 150g

Warzywa obra膰, pokroi膰 w kostk臋. Doda膰 do wywaru. Gotowa膰 30 min na 艣rednim ogniu, a nast臋pnie dok艂adnie zmiksowa膰 blenderem. Doda膰 chrzan i doprawi膰 sol膮, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Krem podawa膰 na gor膮co z pulpecikami mi臋snymi oraz jajkiem.

鉁旓笍 Klopsiki:

-czosnek 10g

-s贸l 2g

-indyk mielony 500g

-pieprz czarny mielony 2g

-majeranek 3g

Mi臋so doprawi膰 sol膮, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. Doda膰 1/2 szklanki zimnej wody i dok艂adnie wyrobi膰. Z masy mi臋snej uformowa膰 w r臋kach ma艂e, r贸wne kulki, wielko艣ci orzecha w艂oskiego. Kulki gotowa膰 w wywarze oko艂o 5min, wyj膮c 艂y偶k膮 cedzakow膮 i odstawi膰.

Malwina Leszczy艅ska-Berdys - ZnanyLekarz.pl