Nie ma w Polsce Świąt bez śledzia – z tym zgodzi się chyba każdy :).
Dziś przychodzę z troszkę odmienną propozycją na sałatkę śledziową z mandarynkami. Śledzi z cebulką czy po kaszubsku już każdy próbował. Tym połączeniem z pewnością zachwycisz gości!
Składniki potrzebne:
6 solonych filetów śledziowych
1 puszka mandarynek
1 czerwona cebula
3 łyżki gęstego jogurtu
3 łyżki majonezu typu Lekki/Light
250ml mleka
pieprz mielony
kiełki – do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Śledzie opłucz kilkakrotnie pod zimną wodą, następnie namaczaj w mleku 2-3godziny.
- Pokrój w paseczki.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Mandarynki odcedź z zalewy i osusz na ręczniku papierowym.
- Jogurt wymieszaj z majonezem i pieprzem.
- Śledzie połącz z cebulą, mandarynkami i sosem.
- Talerz ze śledziami udekoruj kiełkami.