12.09.2023

Kategoria: Przepisy

Sernik przygotowany ze zdrowych składników. Odpowiedni również dla osób z insulinoopornością 🙂

Dietetyczna wersja standardowego sernika na zimo.

Możesz użyć różnych sezonowych owoców – ja wykorzystałam maliny i borówki.

Składniki potrzebne:

Na masę sernikową:

-twaróg chudy – 500 g

-nasiona chia – 20 g

-mleko 1,5% – 200 g

-żelatyna – 3 łyżeczki – 15 g

-erytrytol/stewia– 2 łyżki

Na spód ciasta:

-suszone daktyle bez pestek – 200 g

-płatki owsiane błyskawiczne – 120 g

-olej kokosowy – 20 g

-kakao – 2 łyżeczki

Na wierzch ciasta:

-galaretka bez cukru

-owoce

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona chia wsyp do mleka i pozostaw do namoczenia ok. 1,5 h. W czasie moczenia przemieszaj całość kilka razy.
  2. Suszone daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 min, aby zmiękły i były łatwiejsze do zmiksowania.
  3. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (450 ml wody). Odstaw do przestudzenia.
  4. Żelatynę rozpuść ww wrzątku (120 ml ). Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  5. Daktyle, kakao, olej kokosowy i 50 ml wody wrzuć do urządzenia i dobrze zmiksuj.
  6. Do masy dorzuć płatki owsiane błyskawiczne i dokładnie wszystko wymieszaj.
  7. Brzegi wybranej formy natłuść olejem kokosowym i wyłóż gotową masę. Zwilżoną dłonią dobrze uklep spód sernika.
  8. Do robota wrzuć twaróg, erytrytol, rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Miksuj.
  9. Do masy serowej wlej mleko z nasionami chia. Całość wymieszaj (delikatnie, łyżką)
  10. Gotową masę wlej na daktylowy spód.
  11. Całość schowaj do lodówki na 30 min, aby masa delikatnie stężała.
  12. Na stężoną masę sernikową wyłóż owoce. Owoce zalej galaretką. Sernik schowaj do lodówki na 1-2 h.

Malwina Leszczyńska-Berdys - ZnanyLekarz.pl