11.12.2023

Kategoria: Przepisy

Jedna z tradycyjnych propozycji na świąteczny stół. Znakomita również na co dzień. W towarzystwie ryżu będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek obiadowy. Z dodatkiem kromki chleba możemy zjeść ją na kolację.

Składniki potrzebne:

330kcal B: 40,2g T: 12,5 W: 25g

Dorsz świeży – 200g
Marchew- 90g
Pietruszka korzeń – 80g
Seler korzeniowy – 60g
Sok z cytryny – 6g
Oliwa z oliwek – 10g
Koncentrat pomidorowy – 10g
Tymianek – szczypta
Liść laurowy – 1 liść
Sól – szczypta
Pieprz czarny mielony- szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyć (jeśli jest mrożona – rozmrozić), osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem.
  2. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut.
  5. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę.

Malwina Leszczyńska-Berdys - ZnanyLekarz.pl