11.12.2023

Kategoria: Przepisy

Miękki piernik, który możesz przygotować przed samymi Świętami – na ostatnią chwilę 😉

Szybki, smaczny i pachnący świętami 😉

Składniki potrzebne:

  • 150g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 125 ml oleju
  • 3 jajka
  • 100g erytrytolu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika
  • skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru
  • 10 łyżek mleka 1,5%

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć jaja z erytrytolem.
  2. W osobnej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki.
  3. Do masy jajecznej dodać miód, skórkę pomarańczową i olej.
  4. Połączyć łyżką powstałą masę z suchymi składnikami.
  5. Do całości dodać marchew i ponownie wymieszać całość łyżką.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
  7. Piec ok. 50min w 180stopniach (do suchego patyczka)
  8. Polewa: czekoladę podzielić na mniejsze cząstki i z dodatkiem mleka rozpuścić w kąpieli wodnej.
  9. Piernik udekorować polewą czekoladową (można także orzechami).

Malwina Leszczyńska-Berdys - ZnanyLekarz.pl