04.03.2023

Kategoria: Przepisy

Pasztet warzywny

Pewnego dnia kiedy w lodówce miałam nadmiar jarzyn, z którymi nie do końca wiedziałam co chcę zrobić, zrodził się pomysł pasztetu warzywnego, który okazał się przepysznym strzałem w dziesiątkę!

Jest skomponowany z prostych składników, które często mamy w domu. Stanowi świetny dodatek do kanapek. 

Serdecznie polecam 🙂

Czego potrzebujesz:

2 szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu)

2/3 szklanki oleju roślinnego

2 duże pietruszki

1 biała część pora

3 marchewki

1/2 główki średniej wielkości selera 

3 ząbki czosnku

3 łyżki sosu sojowego 

ziele angielskie (2 ziarenka)

majeranek, lubczyk, tymianek, liście laurowe, gałka muszkatołowa 

 Przygotowanie:

  1. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i smażyć do miękkości pora na wolnym ogniu. 
  2. W międzyczasie obraną marchewkę , pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, a cebulę i czosnek drobno pokroić.
  3. W momencie gdy por będzie już miękki i szklisty, wyjąc liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodać warzywa i dusić powoli przez około 10 – 15 minut ( warzywa powinny być bardzo miękkie ) 
  4. W dużej misce wymieszać uduszone , miękkie warzywa razem z ugotowaną kaszą jaglaną, olejem i przyprawami. warzywa przełożyć do dużej miski i zmiksować. Całość wylać do foremki posmarowanej olejem (można posmarowaną foremkę posypać sezamem lub wyłożyć papierem do pieczenia)  i piec przez 30 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu studzić przez kilka godzin (cała noc).

          Gotowe 🙂


Dietetyczny pasztet. Pasztet warzywny.

Malwina Leszczyńska-Berdys - ZnanyLekarz.pl