Pasztet warzywny
Pewnego dnia kiedy w lodówce miałam nadmiar jarzyn, z którymi nie do końca wiedziałam co chcę zrobić, zrodził się pomysł pasztetu warzywnego, który okazał się przepysznym strzałem w dziesiątkę!
Jest skomponowany z prostych składników, które często mamy w domu. Stanowi świetny dodatek do kanapek.
Serdecznie polecam 🙂
Czego potrzebujesz:
2 szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu)
2/3 szklanki oleju roślinnego
2 duże pietruszki
1 biała część pora
3 marchewki
1/2 główki średniej wielkości selera
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
ziele angielskie (2 ziarenka)
majeranek, lubczyk, tymianek, liście laurowe, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i smażyć do miękkości pora na wolnym ogniu.
- W międzyczasie obraną marchewkę , pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, a cebulę i czosnek drobno pokroić.
- W momencie gdy por będzie już miękki i szklisty, wyjąc liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodać warzywa i dusić powoli przez około 10 – 15 minut ( warzywa powinny być bardzo miękkie )
- W dużej misce wymieszać uduszone , miękkie warzywa razem z ugotowaną kaszą jaglaną, olejem i przyprawami. warzywa przełożyć do dużej miski i zmiksować. Całość wylać do foremki posmarowanej olejem (można posmarowaną foremkę posypać sezamem lub wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez 30 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu studzić przez kilka godzin (cała noc).
Gotowe 🙂
Dietetyczny pasztet. Pasztet warzywny.