29.03.2023

Kategoria: Przepisy

Bardzo delikatny oraz dietetyczny pasztet z kurczaka oraz warzyw.

Prosty do przygotowania, stanowi idealny sposób wykorzystania mięsa oraz włoszczyzny z zupy.
Świetnie smakuje w połączeniu z chlebem i kiszonym ogórkiem.

Czego potrzebujesz:
-mięso z udek z kurczaka 400g

-marchew 200g

-pietruszka korzeń 200g

-seler korzeń 50g

-natka pietruszki (pół pęczka)

-jajka 2 sztuki

-50ml wywaru

-czosnek 1 duży ząbek

-starta bułka grahamka 5łyzek

-sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso ugotuj razem z warzywami. Ostudzone mięso oddziel od kości i wraz z warzywami zmiel w maszynce. Dodaj jajka, przyprawy, natkę oraz przeciśnięty czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem).
Piecz 50-60min w 200stopniach.

Smacznego !

Dietetyczny pasztet
Delikatny pasztet
Pasztet drobiowy

Malwina Leszczyńska-Berdys - ZnanyLekarz.pl