Deser, który może być śniadaniem.. śniadanie, które może być deserem i idealnym początkiem dnia <3
Miała wyjść ” jakaś nowa propozycja na słodkie śniadanie” dla moich pacjentów, wyszedł jednak totalny sztooos !
Polecam spróbować !
Składniki (2 porcje):
-kasza jaglana 90g
-mleko kokosowe 370ml
-wiórki kokosowe 50g
-erytrytol 30g
-czekolada gorzka 50g
-olej kokosowy 10g
-borówki 60g
Kaszę przepłukać pod zimną wodą. Zalać 1szklanką mleka i 1 szklanką wody. Gotować do rozgotowania kaszy (około 20minut).
Pod koniec gotowania dodać erytrytol, wiórki i resztę mleka.
Czekoladę razem z olejem podgrzać do rozpuszczenia.
Kaszę z wiórkami można zblendować (ja nie blenduję – taka lekko grudkowata konsystencja mi odpowiada 🙂 ).
Do szklanki/ słoiczka układać na spód owoce (u mnie borówki) następnie warstwy kaszy na zmianę z czekoladą.
Wstawić do lodówki na przynajmniej 2godziny.
Smacznego !!!!!
1 porcja – 591kcal
W celu zmniejszenia kaloryczności w zamian za roztopioną czekoladę, możesz użyć czekolady startej i posypać nią wierzch jaglanki (odpada nam wówczas olej kokosowy i ilość czekolady możemy zmniejszyć do 10g na porcję co daje wówczas łącznie – 290kcal).