Lekki i pyszny pasztet drobiowy, który można wykorzystać na Święta Wielkanocne, ale i nie tylko :).
Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem oraz warzywami.
Pasztet w wersji FIT.
Podana ilość wystarcza na jedną keksówkę (ok 28cm)
Czego potrzebujesz:
-mięso z udek z kurczaka 400g
-marchew 200g
-pietruszka korzeń 200g
-pietruszka nać 1/2 pęczka
-seler 50g
-50ml wywaru
-czosnek 1 duży ząbek
-jajka 2 sztuki
-tarta bułka grahamka 5 łyżek
-sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso ugotować razem z marchewką, pietruszką oraz selerem. Mięso oddzielić od kości, wystudzić i razem z warzywami zmielić w maszynce.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, posiekaną drobno natkę pietruszki, wywar oraz sól i pieprz.
Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć do foremki (posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Z wierzchu można posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec 50-60minut w 200 stopniach.