Lekki i pyszny pasztet drobiowy, który można wykorzystać na Święta Wielkanocne, ale i nie tylko :).
Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem oraz warzywami.

Pasztet w wersji FIT.

Podana ilość wystarcza na jedną keksówkę (ok 28cm)

Czego potrzebujesz:

-mięso z udek z kurczaka 400g

-marchew 200g

-pietruszka korzeń 200g

-pietruszka nać 1/2 pęczka

-seler 50g

-50ml wywaru

-czosnek 1 duży ząbek

-jajka 2 sztuki

-tarta bułka grahamka 5 łyżek
-sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso ugotować razem z marchewką, pietruszką oraz selerem. Mięso oddzielić od kości, wystudzić i razem z warzywami zmielić w maszynce.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, posiekaną drobno natkę pietruszki, wywar oraz sól i pieprz.
Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć do foremki (posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Z wierzchu można posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec 50-60minut w 200 stopniach.

Malwina Leszczyńska-Berdys - ZnanyLekarz.pl