Stwórz listę spożytych produktów z przynajmniej jednego wybranego dnia. Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt, w tym również wypite płyny (łącznie z wodą). Każdy zapis w danym dniu powinien zawierać następujące informacje:
Im precyzyjniej określisz skład posiłku, tym dokładniej będzie mogła zostać wykonana analiza Twojej dotychczasowej diety. Bardzo istotne jest podanie wielkości produktu lub liczby gram. Każdy posiłek należy rozpisać na poszczególne składniki. Zamiast "Bułka z serem" zapisz lepiej "bułka pszenna" oraz "ser żółty" (zobacz przykład poniżej). Ważne jest także, aby nie "ulepszać" diety, lecz zapisać wszystko zgodnie z prawdą.
Oto przykład:
Posiłek o godz. 8:00
Posiłek o godz. 8:10
Posiłek o godz. 9:00
Posiłek o godz. 10:30-11:30
Posiłek o godz. 13:00
Posiłek o godz. 14:00
Posiłek o godz. 18:00
Posiłek o godz. 22:00
Podaj godziny o których możesz spożywać Posiłek w ciągu dnia. Przerwy między nimi nie powinny być dłuższe niż 4 godziny, pierwszy posiłek nie powinien być jedzony później niż 2 godziny po obudzeniu, ostatni 2-3 godziny przed zaśnięciem. Zaznacz również, które Posiłek będziesz spożywać w domu oraz o której godzinie będziesz spożywać Posiłek obiadowe.
Posłuż się powyższym przykładem, który zawiera informację:
W powyższym przykładzie obiady będą spożywane odpowiednio: