15.03.2023

Kategoria: Przepisy

Wielkanocna inspiracja na dietetyczną sałatkę z jajkiem 🙂

👉 Czego potrzebujesz:

✔️ jajko 4 sztuki

✔️ szczypiorek 3 łyżki

✔️ rzodkiewka 100g – pęczek

✔️ marchew 100g – 2 sztuki

✔️ migdały płatki 10g

✔️ groszek zielony konserwowy 110g

✔️ sałata 40g

✔️ jogurt naturalny 300g

✔️ pieprz czarny 3G

✔️ sól 2g

✔️ sok z cytryny 10g

👉 Sposób przygotowania:

Jajka ugotować, ostudzić i pokroić na ósemki, liście sałaty porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, marchew obrać i pokroić w słupki. Jogurt wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę wymieszać z marchewką i groszkiem, wyłożyć na liście sałaty, położyć jaja i polać sosem. Gotowa sałatkę posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Ilość porcji 4. Kaloryczność jednej porcji: 140kcal.

Malwina Leszczyńska-Berdys - ZnanyLekarz.pl