Moje ulubione curry z indykiem i warzywami na mleczku kokosowym <3
Składniki:
1 filet z indyka (400g)
1/2 brokuła i kilka różyczek kalafiora
400 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 średnia cebula
1,5 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka sosu sojowego
limonka
kolendra lub natka pietruszki
Filet z indyka pokroić na mniejsze kawałki. Brokuł i kalafior podzielić na małe różyczki. Czosnek, imbir i cebulę obrać, czosnek wycisnąć przez praskę, cebulę pokroić w półksiężyce, imbir w małe paseczki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek, imbir i cebulę, smażyć do zarumienienia. Dodać pastę curry, mieszać przez chwilę. Dodać mięso, smażyć kilka minut. Wlać mleczko kokosowe, sos sojowy, wycisnąć sok z limonki. Gotować 15 min. W międzyczasie osobno ugotować brokuła oraz kalafiora i dodać pod koniec gotowania do mięsa.
Całość podawać z ryżem, posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki (można posypać również orzechami).