Jedna z tradycyjnych propozycji na świąteczny stół. Znakomita również na co dzień. W towarzystwie ryżu będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek obiadowy. Z dodatkiem kromki chleba możemy zjeść ją na kolację.
Składniki potrzebne:
330kcal B: 40,2g T: 12,5 W: 25g
Dorsz świeży – 200g
Marchew- 90g
Pietruszka korzeń – 80g
Seler korzeniowy – 60g
Sok z cytryny – 6g
Oliwa z oliwek – 10g
Koncentrat pomidorowy – 10g
Tymianek – szczypta
Liść laurowy – 1 liść
Sól – szczypta
Pieprz czarny mielony- szczypta
Sposób przygotowania:
- Rybę umyć (jeśli jest mrożona – rozmrozić), osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem.
- Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut.
- Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę.