Sernik przygotowany ze zdrowych składników. Odpowiedni również dla osób z insulinoopornością 
Dietetyczna wersja standardowego sernika na zimo.
Możesz użyć różnych sezonowych owoców – ja wykorzystałam maliny i borówki.
Składniki potrzebne:
Na masę sernikową:
-twaróg chudy – 500 g
-nasiona chia – 20 g
-mleko 1,5% – 200 g
-żelatyna – 3 łyżeczki – 15 g
-erytrytol/stewia– 2 łyżki
Na spód ciasta:
-suszone daktyle bez pestek – 200 g
-płatki owsiane błyskawiczne – 120 g
-olej kokosowy – 20 g
-kakao – 2 łyżeczki
Na wierzch ciasta:
-galaretka bez cukru
-owoce
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia wsyp do mleka i pozostaw do namoczenia ok. 1,5 h. W czasie moczenia przemieszaj całość kilka razy.
- Suszone daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 min, aby zmiękły i były łatwiejsze do zmiksowania.
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (450 ml wody). Odstaw do przestudzenia.
- Żelatynę rozpuść ww wrzątku (120 ml ). Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Daktyle, kakao, olej kokosowy i 50 ml wody wrzuć do urządzenia i dobrze zmiksuj.
- Do masy dorzuć płatki owsiane błyskawiczne i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Brzegi wybranej formy natłuść olejem kokosowym i wyłóż gotową masę. Zwilżoną dłonią dobrze uklep spód sernika.
- Do robota wrzuć twaróg, erytrytol, rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Miksuj.
- Do masy serowej wlej mleko z nasionami chia. Całość wymieszaj (delikatnie, łyżką)
- Gotową masę wlej na daktylowy spód.
- Całość schowaj do lodówki na 30 min, aby masa delikatnie stężała.
- Na stężoną masę sernikową wyłóż owoce. Owoce zalej galaretką. Sernik schowaj do lodówki na 1-2 h.